Biblioteka Publiczna w Kaliszu

Słodkie warsztaty tworzenia karmelków

W dn. 14 maja 2024 r. gościliśmy panią Anię i pana Marcina z Koszalińskiej Pracowni Słodyczy „Karmelek” w Koszalinie. Na warsztaty tworzenia słodyczy przybyli miłośnicy słodkości, a także pasjonaci sztuki tworzenia karmelków. Dodatkowym atutem tych warsztatów, poza walorem smakowym, była wiedza o naturalnych barwnikach słodyczy i takich, których należy unikać. Nasi goście po wielokroć wspominali, by spoglądać na etykiety i eliminować z żywności słodycze, które są barwione przemysłowymi barwnikami oraz mogą być toksyczne i zagrażać naszemu zdrowiu.

 

Widowiskowo wyrabiali plastyczną masę cukrową, a dodając do tego tajemne zaklęcia, których nauczyli przybyłe na warsztaty dzieci, uzyskiwali barwy takie, jakie pragnęli. Wyrabianie masy cukrowej, by w ten sposób uzyskać jednolitą konsystencję i przy okazji napowietrzyć powstający produkt, jest głównym, procesem powstawania karmelków. Finalnym procesem zaś jest rozciąganie masy i formowanie słodyczy.

 

Ależ to były smakowite warsztaty przepełnione słodką wonią ciepłego cukru. Każde dziecko mogło dotknąć ciepłej masy cukrowej i uformować z niej lizaka. Na koniec nasi goście przeprowadzili konkurs wiedzy o tworzeniu słodyczy, a nagrodami w konkursie były wspaniałe, słodkie lizaczki.

 

Warsztaty wykonywania słodyczy zostały sfinansowane przez Miejską i Powiatową Bibliotekę Publiczną w Drawsku Pomorskim w ramach dotacji na działalność bibliotek w powiecie drawskim. Dziękujemy.

Pozostałe wydarzenia

Zachodniopomorskie Forum Kultury Kalisz
Pomorski
Ośrodek
Kultury


Biblioteka bierze udział w programie Orange dla bibliotek